1 Ekim 2015 Perşembe

Bravo Devlet Tiyatroları!


Ziraat Sahnesi
Son birkaç gündür Devlet Tiyatroları ile ilgili çok güzel haberler alıyorum. Bunlardan bir tanesi sahneler ile ilgili. Devlet Tiyatrosu İstanbul'da 4 yeni sahneyi bünyesine kattı. (Caddebostan Kültür Merkezi, Kozyatağı Kültür Merkezi, Beylikdüzü Kültür Merkezi, Kültür Üniversitesi Salonu) Geçtiğimiz dönemlerde belirttiğim yerlere yakın Devlet Tiyatrosu'nun herhangi bir sahnesi yoktu ve bu çok büyük bir eksiklikti. Anadolu yakası sadece Üsküdar ve Beykoz'a mahkumdu. Yazdığım 4 sahnenin üçünde daha evvel oyun izledim. Koltuk kapasiteleri son derece geniş ve güzel salonlar. İstanbullu tiyatroseverlere hayırlı olsun. Ankara'da da buna benzer bir durum mevcut. Eski Ziraat Bankası içerisindeki sinema salonu, tiyatro salonuna dönüştürülmüş. Tıpkı Akün sahnesi gibi. Açılışı 22 Ekim'de. İstanbul'daki sahneler de sezon başına yetişmiş. Kutlarım...


Birkaç gün önce öğrendim. DT İzmir Urla'yı ilk ilçe tiyatrosuna kavuşturmuş. Sahnenin adı da Urlalı yazar 'Necati Cumalı Sahnesi'. Açılış oyunu ise Necati Bey'in 'Bakanı Bekliyoruz' oyunu ile yapılmış. ALKIŞ!


Şimdi vereceğim haber, bana göre en önemlisi. Devlet Tiyatroları 2011 yılında deprem dolayısıyla hasar gören binayı onarmaya başlamış. Güçlendirme çalışmaları için (iç-dış) 2 yıl süre verilmiş. 2017 sezon açılışında tiyatroseverler ile buluşacak sahnenin eskisinden daha iyi olacağına eminim.


Buna benzer bir diğer haber ise İzmir Karşıyaka Ragıp Haykır sahnesi ile ilgili. Sahne uzun süredir kapalıydı. Şimdilerde daha modern bir yapıya kavuşması için baştan yapılıyor. Ses düzeninden, fuayesine kadar her şey bir ilk olacak imiş. Ne zaman bitirileceği belli değil. Umarım İzmirliler bir an evvel sahnelerine kavuşurlar.    

Bir sahne haberi daha! Gaziantep Onat Kutlar sahnesi tadilata girdiği ve oyunlarını sezon boyunca oynayamayacağı için Devlet Tiyatroları, Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi ile anlaşmış. Temsiller 21 Kasım'da başlıyormuş. Bu durum bence hem üniversite hem de ileriye yönelik ikinci bir salon açısından fevkalade. Bravo!



İkinci konu çok önemli. Bu yıl üç değerli şair, oyun ve öykü yazarının 100. Doğum yılları. Yani Melih Cevdet Anday'ın, Haldun Taner'in ve Aziz Nesin'in. Devlet Tiyatrosu bugün çok güzel bir video hazırlamış. Linkini aşağıda verdim. Bu üç değerli yazardan '3 Çınar 100 Yaşında' diye bahsetmiş. İstanbul DT, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı ile Haldun Taner'i, İzmir DT Çiçu ile Aziz Nesin'i, Ankara DT ise hem Müffettişler ile Melih Cevdet Anday'ı hem de Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım oyunu ile Haldun Taner'i anmaya hazır. Sezon içerisinde oyunların artacağını umuyorum. Diğer ödenekli kurumlarda böyle bir çaba ve amaç göremedim. Devlet Tiyatrosu kendine yakışanı yapmış. Kutlarım...   


Ankara DT oyunu olan 'Satıcının Ölümü' bu ay İstanbul'a turneye gelecek. Genelde büyük ilden büyük ile pek turne olmaz. Satıcının Ölümü iyi bir oyun. Ankara'da iken aklımdan keşke ailem ve arkadaşlarım da izleyebilse diye geçirmiştim. Devlet Tiyatrosu bunu mümkün kıldı. Kutlarım... Örnek olsun!

Tüm tiyatrolara iyi bir sezon dilerim...


#MelihCevdetAnday100Yaşında
#HaldunTaner100Yaşında
#AzizNesin100Yaşında


LİNK: http://www.devtiyatro.gov.tr/dosyalar/'3_Çınar_100_Yaşında.mp4


Ege KÜÇÜKKİPER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder