3 Mart 2016 Perşembe

20. İstanbul Tiyatro Festivali Hakkında



Festival programında benim için sürpriz olan yapım, Tiyatro Pera'nın, Yücel Erten rejisi ile Türkiye'de ilk kez sahneleyeceği 'Vanya, Sonya, Masha ve Spike' adlı Çehov uyarlaması olan oyun. Sürpriz oluşu, oyunu geçen yıl Toronto'da izlemiş olmamdan kaynaklı. (Bu versiyonu izlemeyi düşünmüyorum) Çekmiş olduğum fotoğrafları da aşağıda paylaşıyorum. Keyifli bir oyun. Tavsiye ederim.

14 Mart 2015 / Toronto Panasonic Theater Önü
Oyunun dekoru

İstanbul Tiyatro Festivali'nin bir kuralı, festival kapsamında sahnelenecek olan oyunun, festivalden evvel seyirci ile buluşmasının yasak oluşu. Fakat festivale dahil olan Tatbikat Sahnesi'nin 'Hizmetliler' ve Eskişehir Şehir Tiyatroları'nın 'Aslan Asker Şvayk' adlı oyunu, hali hazırda oynuyor. O halde bu kuralın hükmü nedir?

Tavsiye: Yerli yapımları festival süresi boyunca izlemezseniz, bir şey kaybetmezsiniz. Çünkü her biri 2016 Ekim'den (yani sezon açılışından) itibaren bütün bir yıl sahne alacak. Bu durumda İBBŞT yapımı 'Martı' ile İDT yapımı 'Coriolanus'u 6 lira yerine 15 liraya seyretmek akıl kârı değil. Özel tiyatrolar da her zamanki fiyatlarından çok daha pahalı. Elbette karar sizin. Ben bekleyemem diyorsanız, pamuk eller cebe. 

'Üç Kız Kardeş' yaklaşık 180 dakikalık bir oyundur fakat festival kapsamında oyunu yönetecek olan Aleksander Popovski süreyi 75 dakika ile sınırlı tutmuş. Benim gibi daha önce oyunun tamamını gören biri, ucunu görmek istemeyecektir. Oyuncular sizi aldatmasın. 

Festivalde ilgimi çeken tek oyun, Şahika Tekand'ın rejisini üstlendiği 'Godot'yu Beklerken'

Yabancı yapımlar hakkında bir fikrim yok. Lakin ilgimi çeken de olmadı.

Not: Nesrin Kazankaya'dan yazmış olduğu bir oyunun metnini istedim, vermedi. Festivale dahil edeceği oyunun Toronto'dan getirdiğim geniş kapsamlı broşürünü isterse veririm. İyi bir kaynak olabilir. Maksat oyun kaliteli olsun. 

Tüm prodüksiyonlara başarılar dilerim. Alkışınız bol olsun...


Ege KÜÇÜKKİPER


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder